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SECTION: NZCHA EVENTS, PAGE 10, RULE G 

Proposed Change: Clarify age to add” and under”. Also clarify helmet ruling. 

Current Rule: 

g. YOUTH - age 18 years as at the 1st May of the compeƟƟon year. Youth points are accumulated at all 
shows which have Youth events during the compeƟƟon year. Youth must wear helmets at NZCHA 
affiliated events.  

Change too: 

g. YOUTH - age 18 years and under- as at the 1st May of the compeƟƟon Year. Youth points are 
accumulated at all shows which have Youth events during the compeƟƟon year. Note: Helmets are 
mandatory for all youth when they are riding a horse inside or outside the arena at all NZCHA affiliated 
events.  

 

SECTION: CONTEST ARENA REGULATIONS, PAGE 16, NEW RULE .9 

New Ruling: 

9. There should not be children in the arena while a show is running unless they are in the arena 
for the purpose of being involved in the cuƫng compeƟƟon. While in the arena, they must be 
under adult supervision at all Ɵmes.  

 

SECTION: YOUTH DIVISION, PAGE 39- RULE 9 

Current Rule 11:  All Youth must wear helmets.  

Change too: 

11. Helmets are mandatory for all Youth CompeƟtors or Children (all those under 18 years of age) 
when they are riding a horse both inside or outside the arena at any NZCHA affiliated event.  

 

SECTION NZCHA EVENTS, PAGE 10, RULE H- SNAFFLE BIT RIDER RULING 

Change:  Add Key change: Any rider who has competed in a hands down event in the current season is 
not eligible to ride in Snaffle Bit Rider. Once a rider competes in a hand down class at any point in the 
season, they are no longer eligible to ride in snaffle bit rider for the remainder of that season. 

Current Ruling:  



h. SNAFFLE BIT (RIDER)- The Snaffle Bit Rider is a one- or two-handed contest, open to ALL riders 
regardless of LTE. Horse/rider combinaƟon may not compete in a Non-Pro event or Open/Novice 
Horse event at the same show. Once the rider snaffle bit rider for the remainder of the season. 
CombinaƟons may only enter a maximum of two Snaffle Bit classes per show. Points earned in Snaffle 
bit Rider are stand alone and do not count towards any other event eligibility. A compeƟtor may 
borrow a horse and may pay a day fee to compete, however day fee compeƟtors are not eligible to 
compete at NaƟonal Finals or be eligible for North or South Island Annual awards. There is a limit of 
two horses per rider in this class, and only the points from their highest earning horse will count 
towards high point awards. Horses may be shown using one or two hands on the bridle reins. Twisted 
wire snaffles, gag snaffles or shank snaffles shall not be used. Snaffle bits are to be a minimum of 
10mm (3/8”) and have a smooth single jointed mouthpiece. Bosals and hackamores may be used. 
They shall be of rope or braided rawhide and have no metal parts. All other dress/equipment as per 
rule 16. Snaffle bit classes are exempt from Non-Pro rules excluding Snaffle bit aged events. 

Change too: 

h. SNAFFLE BIT (RIDER)- The Snaffle Bit Rider is a one- or two-handed contest, open to ALL riders 
regardless of LTE.  There is a limit of two horses per rider in this class, and only the points from their 
highest earning horse will count towards high point awards. Horse/rider combinations may only enter 
a maximum of two Snaffle Bit classes per show. 

Any rider who has competed in a hands down event in the current season is not eligible to ride in 
Snaffle Bit Rider. Once a rider competes in a hand down class at any point in the season, they are no 
longer eligible to ride in snaffle bit rider for the remainder of that season.  

Points earned in Snaffle Bit Rider are stand alone and do not count towards any other event eligibility. 
Snaffle Bit classes are exempt from non-Pro rules excluding Snaffle Bit Aged events.  
A competitor may borrow a horse and may pay a day fee to compete, however day fee competitors 
are not eligible to compete at National Finals or be eligible for North or South Island Annual awards.  
Horses may be shown using one or two hands on the bridle reins. Twisted wire snaffles, gag snaffles 
or shank snaffles shall not be used. Snaffle bits are to be a minimum of 10mm (3/8”) and have a 
smooth single jointed mouthpiece. Bosals and hackamores may be used. They shall be of rope or 
braided rawhide and have no metal parts. All other dress/equipment as per Rule 16. 
 

SECTION NZCHA EVENTS, PAGE 11 RULE J- SNAFFLE BIT HORSE 

Change: Added: combinaƟon. And they may ride also in a novice horse class.  Removed: Novice Horse. 

Current Ruling:  

j) SNAFFLE BIT (HORSE) - The Snaffle Bit Horse is a one- or two-handed contest, open to ALL Horses 
regardless of LTE. Horse/rider combinaƟon may not compete in a Non-Pro event or Open (Removed 
Novice Horse) event at the same show. CombinaƟons may only enter a maximum of two Snaffle Bit 
Classes per show. Points earned in Snaffle bit Horse are stand alone and do not count towards any 
other event eligibility. A compeƟtor may borrow a horse and may pay a day fee to compete, however 
day fee compeƟtors are not eligible to compete at NaƟonal Finals or be eligible for North or South 
Island Annual Awards. There is no limit of horses per rider in this class. Horses may be shown using 
one or two hands on the bridle reins. Twisted wire snaffles, gag snaffles or shank snaffles shall not be 
used. Snaffle bits are to be a minimum of 10mm (3/8”) and have a smooth single jointed mouthpiece. 
Bosals and hackamores may be used. They shall be of rope or braided rawhide and have no metal 
parts. All other dress/equipment as per rule 16. Snaffle bit classes are exempt from non-Pro rules 
excluding Snaffle bit aged events. 
All other dress/equipment as per Rule 16.  



 

 

Change too: 

j) SNAFFLE BIT (HORSE) - The Snaffle Bit Horse is a one- or two-handed contest, open to ALL Horses 
regardless of LTE. Horse/rider combinaƟon may not compete in a Non-Pro event or Open Horse event 
at the same show. CombinaƟons may only enter a maximum of two Snaffle Bit Classes per show. 
Points earned in Snaffle bit Horse are stand alone and do not count towards any other event eligibility. 
A compeƟtor may borrow a horse and may pay a day fee to compete, however day fee compeƟtors 
are not eligible to compete at NaƟonal Finals or be eligible for North or South Island Annual Awards. 
There is no limit of horses per rider in this class. Horses may be shown using one or two hands on the 
bridle reins. Twisted wire snaffles, gag snaffles or shank snaffles shall not be used. Snaffle bits are to 
be a minimum of 10mm (3/8”) and have a smooth single jointed mouthpiece. Bosals and hackamores 
may be used. They shall be of rope or braided rawhide and have no metal parts. All other 
dress/equipment as per rule 16. Snaffle bit classes are exempt from non-Pro rules excluding Snaffle bit 
aged events. 
All other dress/equipment as per Rule 16.  

 

SECTION- APPROVED CONTESTS- RULE 6. PAGE 22. 

Removed the ruling: The office fee may not exceed the entry fee. 

Also redesigned the wording slightly to read more clearly. 

Current Rule: 

6. If any charge is to be made other than entry fee, it must be stated as NZCHA Levy, caƩle hire or 
office charge or video fee and be separated from the entry fee. This fee is to be charged to all 
contestants and stated on the affiliaƟon form for publicaƟon in the ChaƩer. REMOVE: The office fee 
may not exceed the entry fee. In all cuƫng horse contests approved by the NZCHA all levies collected 
by the Show Management as calculated from the levies table must be forwarded to the NZCHA. No 
deducƟon, other than as specified above, shall be made. Failure to comply will cause approval of the 
show to be withdrawn.  

Change too: 

6. If any charge is to be made other than entry fee, it must be stated as NZCHA Levy, caƩle hire, office 
fee or video fee and the fee should be separated from the entry fee. This fee is to be charged to all 
contestants and stated on the affiliaƟon form for publicaƟon in the ChaƩer. In all cuƫng horse 
contests approved by the NZCHA all levies collected by the Show Management as calculated from the 
levies table must be forwarded to the NZCHA. No deducƟon, other than as specified above, shall be 
made. Failure to comply will cause approval of the show to be withdrawn.  


